Tanım olarak Liman bir değişim alanıdır. Tarihsel süreç irdelendiğinde Yenikapı tam olarak bu tanımın kendisidir: öyle ki iş gücü, mülk, kültür, dil ve insan emeğinin ürünleri buradan uzak diyarlara yola çıkmış ve uzak diyarlardan dünyanın bilinen en verimli ve zengin bölgelerinden birini beslemek için buraya gelmiştir. Günümüzde, bir zamanlar antik Theodosius limanın yer aldığı alanda yapılan ilgili bir dizi dönüşüm, bu işlevi doğrulamakta ve alana çağdaş Türk metropolünün gelişiminde önemli bir rol vermektedir. Bu bölge, 16 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan şehrin bir dizi kentsel arterlerinin kavuşma ve kesişme noktası olmakla birlikte merkezi kentsel yığılma alanına dönüşmektedir.
Projenin temel amacı, alan çevresinde var olan her biri farklı özelliklere sahip kentsel dokuların yeniden dikilmesi ile birlikte mevcut planlı hareketlilik eksenlerinin ve altyapılarının yeniden örülmesidir. Böylece kentsel müdahalelerin çoğunda hakim olan parçacıl yaklaşımı aşan, geniş ufuklara sahip bütüncül bir perspektif sağlanacaktır.
Projenin kentsel tasarım yönünden ana hedefleri; Yenikapı aksında bulunan bu yeni kent merkezini çok yönlü işlevlerle desteklemek, kamusal mekanları ön plana çıkartmak, odağında yaya hareketliliğin olduğu kültürpark ve arkeopark gibi içinde çok önemli kültürel aktiviteleri barındıran bir yeşil alan sistematiği oluşturmak, tarihi surları görünür hale getirerek geçmişin izlerini okutmak ve de şehrin tarihi bölgesi olan Aksaray, İnebey mahallesi ile Yenikapı sahil ilişkisini güçlendirilmek olarak tanımlanabilir.
2022
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Insula, OSA
Planlama & Kentsel Tasarım