Bodrum ticaret ve kültür merkezi, sit alanları dışında, karayolu Gümbet kavşağı üzerinde, toplu konut alan mevzi imar planı içinde yer almaktadır. Karayoluna 200m. cepheli brüt olarak 50.000 m² bir alan üzerinde planlanmıştır.
Bodrum Belediyesi tarafından mevzi imar tadilat planı onaylanan ve devamı olarak inşaat izni verilen Bodrum Ticaret ve Kültür Merkezi projesi uzun bir süre yerel basın ve yerel toplantılarda kamuoyunu işgal etmiştir. Bir yönüyle Bodrum’a tutku içinde bağlı olan çevrecilerin duygusallığı, bir yönüyle de olayın siyasi partiler arasındaki rekabete malzeme olarak kullanılması, konunun Bodrum’un gelişme sürecinde gerçekçi bazda ele alınmasını ikinci plana itmiştir. Bu konulara açıklık getirmekte fayda vardır.
Proje genelinde yapılan kritikler özetle; adı geçen alan içinde konut alanı aleyhine, ticaret alanı lehine tadilat yapılması bodrum katların kullanılır hacimler haline getirilerek yoğunluk artışı, bilinen ayrık yapı nizamının ve uslubunun terk edilerek, Bodrum’a yabancı bütünsel bir kompleksin önerilmesi… gibi konularda yoğunluk kazanır.
Bodrum Ticaret ve Kültür Merkezi, şantiye sürecini yaşayan ticaret alanlarından farklı olarak rekreatif, sosyal, kültürel yapıları da kapsar.
Bütün Bodrum yarımadası’nda Antik Kent’e girmeksizin, kolaylıkla ulaşılabilen sağlık merkezi bütün Bodrum ilçesinin gereksinimine yönelik önemli bir hizmettir.
Toplam 25.000 m² kapalı alanda 600 kişilik oditoryum ve tiyatro ile birlikte sinema, sergi holü vb. gibi işlevler için bölünebilen, ulusal ve uluslar arası sanat etkinliklerine hizmet vermeyi amaçlayan geniş bir donanıma sahiptir. Klima sistemi ile yaz ve kış hizmet vermesi amaçlanmıştır. Merkezin içakslarının kavuşma alanında yer alan açık gösteri merkezi ise su oyunları, moda folklor gösterileri ve sürekli orkestrası ile Bodrum’da istinse bir aktivite alanının yaratılmasına olanak verecektir. Açık gösteri merkezinin çevresi işlevlerinin bir devamı olarak cafe, bar, restoran, eğlence mekanları gibi her yaştan kullanıcıya hitap eden rekreatif birimler içerir.
Sonuç olarak Bodrum’un her şeye rağmen eski kimliği ile bir dünya eğlence kenti olduğu gerçeğinden hareketle, Bodrum Ticaret ve Kültür Merkezi’nin bu kimlikle işlevsel yerini alacağı açıktır.
1994
Nurol İnş. ve Tic. A.Ş.
Mimari Tasarım