Atelye70 | Bursa Yıldırım Arabayatağı
1613
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1613,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,menu-animation-line-through,side_area_over_content,smooth_scroll,no_animation_on_touch,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Bursa Yıldırım Arabayatağı

Planlama alanının coğrafi form ve yaşayan omurgaları, temelde yaklaşık 50-100 ha arasında değişen yerleşme alt bölgesini tanımlanmaktadır. Yerleşme alt bölgesinde, mahallelerin nüvesini oluşturan yeşil alanların, komşu mahalleleri de kapsayacak biçimde sürekliliği, planlamanın temel ilkesi olarak benimsenmiştir. Doğal sit alanı olan Kaplıkaya deresi yatağı ve çevresi yeşil sistemin devamlılığında bütünleyici bir faktör olarak değerlendirilmiştir. Yeşil sistem doğu-batı, kuzey-güney yönlerinde hava akımlarının da gereğini oluşturur.

Yaşayan koşulları ile ticaret işlevinin Metropol boyu süreklilik kazandığı kent omurgalarından mahalle alt bölgelerine giriş alanları yoğun aktivite alanları olarak tanımlanmıştır. Yoğun aktivite alanları yaşayan raylı sistem ve otobüs durakları ile kurdukları güçlü ilişkiler kapsamında, mahalle alt bölgelerinde; buluşma-toplanma-dağılma alanları olarak, ticari ve sosyal aktivitelerin yoğun biçimde gelişebileceği ortamları ifade eder. Bu alanlar Kentsel Tasarım ortamında kent meydanları olarak ifade edilmiş ve yoğun yapı emsaliyle desteklenmiştir. Yoğun Aktivite Alanları bir yönü ile ana omurgalardan giriş alırken diğer yönüyle mahalle içerine ve yeşil sisteme doğrudan ve en kısa yoldan geçişi sağlanmaktadır. Yoğun Aktivite alanları Bulvar boyu gelişmesi desteklenen Ticaret+Konut Bölgesi içinde güçlü yaya ilişkisi ile süreklilik kazanmaktadır.

Kuşatılmış bulunduğu karayolu ve kent ana omurgaları dışında, planlama alt bölgesi ulaşım sistemi, doğu-batı ve kuzey-güney yönlerinde mahalleleri birbirine bağlayan ana bulvarlar üzerine kurgulanmıştır. Öneri iç bulvarların güzergahları, metropol ölçekte, çerçeve oluşturan ana omurgalara paralel bir sistematik içinde ele alınmış olup, mahallelerin ortak yaşam alanlarını oluşturan park, spor, kültür vb. sosyal alanların bütünlüğünü ve sürekliliğini en az etkileyecek bir kurgu üzerinde önerilmiştir.

 

Tarih

2012

Müşteri

Yıldırım Belediyesi

Category

Planlama & Kentsel Tasarım