‘Haliç – Alibeyköy Su Havzası -Terkos Gölü – Karadeniz yeşil omurgası’ İstanbul’u kuzeyden güneye kateden 50 km uzunluğunda önemli nefes koridorlarından biridir. Alibeyköy ve Kağıthane dereleri, Haliç doğal limanına hayat verirken su, toprak ve havanın bir buluşma noktasıdır. Vadiler kamusal mekanların yer aldığı ekolojik bir omurga olarak, şehir ile buluştuğu her noktada yaşam kalitesini arttırmayı hedeflemektedir.
Alibeyköy deresi boyunca uzanan proje alanı, 100 ila 300 metre arasında değişen genişlikte bir koridor boyunca yaklaşık dört km uzanmaktadır. Vadi, çevresinde boylu boyunca bulunan tepeler ve tepelerin yamaçlarında gelişmiş mahalleler tarafından sınırlandırılmış bir alandır.
Enerjisini yerin hafızasından alan bu iddialı ve ileri görüşlü proje, İstanbul’u ekolojik bağlamda duyarlı ve gelişmiş bir kente dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Proje, geçmişte var olan doğal habitatı yeniden oluştururken, geleceğe dönük yenilikler deneyimleyerek genetik ve biyolojik çeşitliliği arttırmayı hedeflemektedir. Oluşan yeşil omurga T5 tramvay hattı ve M7 Metro hattı ile desteklenmektedir. Ayrıca Nefes Koridoru; araçlar, raylı sistemler, toplu taşıma, bisikletliler ve yayalar arasında bir bağ kurmakta ve kullanıcılar için çok renkli aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır.
Su vadinin ana kaynağıdır, proje bunu kesin bir girdi olarak kabul eder ve suyun her damlasını korur, tasarlar. Böylelikle değişen mevsimlerde park farklı durumları sahneleyecektir. Yaz aylarında dere yatağı tamamen kurudur, her yer erişilebilir ve eğlencelidir. İlkbaharda su akışı yavaş yavaş azalır ve kendiliğinden bitki örtüsüne yer açar. Sonbahar ve kış aylarında seller sırasında su alanları tamamen doldurabilirken, yüksek kotlardaki bazı yollar hala kullanıma ve geçişe izin verir.
İstanbul Senin, Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması 4. Bölge için tasarlanan proje 1. seçilmiştir.
INSULA - OSA
2020
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Planlama & Kentsel Tasarım, Yarışmalar