Bursa – İzmit karayolu üzerinde Görele mevkinde bulunan ve Bursa kenti gelişme alanı olarak belirlenmiş proje alanı kent merkezi ile güçlü bir bağlantıya sahiptir. Konumu itibari ile MİA fonksiyonlarının yer aldığı kent merkezi, yerleşme bütününe hizmet veren bir alt merkez işlevi görmektedir.
Eko – Kent konsepti gereği yaya ulaşımını esas alan, araç ulaşımını ikinci planda tutan ve yerleşme bütününde tramvay ringi ile ulaşımın sağlandığı bir projedir. Topoğrafyası gereği vadideki rekreasyon alanına doğru konut yoğunluğu ve kat adetleri giderek azalmaktadır. Eko-Kent planlama alanında konut alanlarının planlamasında mahalle kavramı temel bir veri olarak değerlendirilmiştir. Bu perspektif içinde coğrafyanın ortaya koyduğu fiziki koşullar çerçevelerinde 5.000-10.000 kişi nüfusu kapsayan mahalleler ana ulaşım (toplu taşıma) sisteminden giriş almaktadır. Böylece mahalleler, ulaşım sistemleri ile geçilen kat edilen değil varılan alanlar olacaktır.
Bursa İl’inin mevcut projeler dahilindeki gelişim potansiyelleri göz önüne alındığında: özellikle İstanbul—İzmir otoyol, körfez geçişi ve demiryolu projelerinin tamamlanması sonrasında nüfus hareketlerinin getireceği; yeni konut ihtiyaçlarını karşılayacak, hizmet sunumları bakımından kendi içinde yeterli olacak, doğal çevreye duyarlı bir gelişim sürecini destekleyecek, yapay ve doğal çevrenin işlevsel entegrasyonunu sağlamış, bir uydu-kent oluşumu için Nilüfer Bölgesi‘nin uygun bir yer seçimi olacağı öngörülmektedir. Bu anlamda, Bursa-Nilüfer Eko-Kent projesi, Bursa merkezinin desantralizasyonu bağlamında, gerek fiziki koşullar gerekse sosyo-ekonomik koşulların uygunluğu bakımından çok olumlu fırsatlar sunmaktadır.
2012
Nilüfer Belediyesi
Planlama & Kentsel Tasarım